House

Št. izdelkov: 0
0

Piškotki


Spletni piškotki

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Zakon je posegel zgolj v način obveščanja in soglasja uporabnikov spletne strani glede uporabe piškotkov

Kaj je piškotek

Piškotek (cookie), znan tudi kot HTTP piškotek, WEB piškotek ali brskalnik piškotek je majhen del podatkov, ki ga lahko strežnik shrani na uporabnikovem računalniku v obliki tekstovne datoteke. Piškotek spletnim stranem omogoča shranjevanje informacij, ki se ponovno uporabijo, ko uporabnik zopet obišče spletno stran. Sami piškotki ne vsebujejo nobenih podatkov, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, v kolikor pa podatke posredujete sami, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku shranjenem na vašem računalniku.

Sam piškotek lahko vedno sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov je nastavljena tako, da samodejne sprejme piškotke, kar pa lahko spremenite v nastavitvah, da vam samodejno zavrne oz. vam prikaže opozorilo, preden se piškotek shrani.

Več informacij o piškotkih: http://www.moss-soz.si/si/o_raziskavi/piskotki/

Zakaj jih potrebujemo?

Naša spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo s tem, da si zapomnijo vašo prijavo oz. registracijo na spletni strani, dodane izdelke v košarico in vaše strinjanje s uporabo piškotkov.

Poleg uporabniške izkušnje pa lahko uporabljamo piškotke zato, da lahko izključno za lastne potrebe štejemo število obiskovalcev in tako izboljšujemo delovanje strani. Zato uporabljano najbolj razširjeno orodje – Google Analytics. Več o njem si lahkopreberete tukaj

Smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov si lahko ogledate tukaj

Neobvezni piškotki za spletno trgovino

Google

Google piškotki se uporabljajo za analitiko spletne strani (štetje obiskov, čas zadrževanja na spletni strani). Več o Google piškotkih si lahko preberite tukaj.

Facebook

Facebook piškotki se uporabljajo za zaznavo logiranega uporabnika v Facebook. Samo razlago si lahko preberite tukaj.