House

Št. izdelkov: 0
0

IZBIRA OTROŠKEGA VOZIČKA – DOBRO JE VEDETI


Bodoči starši se, ob vsej poplavi otroških vozičkov, težko ali pa tudi ne, pravilno odločijo za svoj prvi in zagotovo eden večjih nakupov za svojega otroka.
Pametno je, da se izbor zmanjša glede na svoj življenjski slog, ob tem pa ni zanemarljivo dejstvo, da se upošteva otrokovo varnost.

Vsi otroški vozički so oz naj bi bili skladni z evropsko direktivo, ki zahteva EN standarde. Vsak otroški voziček ima spremni dokument, t.i. Declaration for compliance (izjava o skladnosti). Le-ta je pomemben z vidika varnosti, katere pregled na trgu izvajajo inšpekcijske službe.

Bodoče mamice se navadno pri izboru otroškega vozička ozirajo na všečen dizajn, blagovno znamko, priporočilo prijateljice in/ali ceno.
Ob tem se je treba zavedati, da ima vsaka mamica svoj življenjski slog, svoje okolje, kjer bo »vozičkala«, torej je potrebno izbor otroškega vozička prvo selekcionizirati na ta dejavnik.

Chipolino NINA 3v1

Prodajalci otroških vozičkov nemalokrat slišimo, da ima nosečnica željo izključno voziček z napihljivimi/AIR kolesi.
Napihljiva kolesa so »nujna« le za »offroad« , torej brezpotje, kjer pa mamice navadno ne vozičkamo. Na račun AIR koles je voziček težji in robustnejši.

Novorojenčke v otroškem vozičku z AIR kolesi nemalokrat moti preveč poskakovanja, zato je priporočljivo nekoliko izpustiti zrak v zračnicah in novorojenček bo zadovoljen.

Zgodi se tudi, da lahko zračnica na lepem, brez kakšnega razloga kot je npr predrtje zračnice, izpusti zrak, zato je priporočljivo, da imamo poleg otroškega vozička tudi zračno tlačilko. Boljši otroški vozički jo imajo original priloženo, sicer jo je smiselno (do)kupiti.

Poznamo EVA kolesa, kar je najboljši material za kolesa otroških vozičkov, saj je visoko odporen na temperaturne razlike, prožen.. EVA se uporablja tudi pri kolesih marela otroških vozičkov, kot tudi na kolo poganjalčkih in boljših otroških triciklih.
Plastičnim kolesom pa se je dobro izogniti.

Slika - Otroški voziček Carra UNICA 2v1 , Vanilla denim

Carra UNICA 2v1 Vanilla denim

Dobro pri kolesih je vsekakor njihovo vzmetenje. Vedno več otroških vozičkov, tudi marel vozičkov, je vzmetenih. Odlično je, da so vzmetena prednja ali zadnja kolesa. Vzmetenje pri vožnji, npr skozi lužo na makedamu, ublaži pritisk na otrokovo hrbtenico. V kolikor pa ima otroški voziček vzmetena vsa štiri kolesa, je lahko že moteče, saj se celoten otroški voziček precej »gunca«. Vendar nekateri dojenčki to »guncanje« naravnost obožujejo.

Tri ali štririkolesni voziček?
Trikolesniki veljajo za okretnejše, a sem jim marsikateri štirikolesnik že postavi ob bok. Še posebno v kolikor je ogrodje otroškega vozička narejeno iz lahkega aluminija.
Bistvena razlika se pokaže pri sestopu in vstopu na pločnik. Štirikolesnik je stabilnejši. Še posebno se to občuti, ko imamo v vozičku večjega dojenčka.

Z vidika varnosti je pri otroškem vozičku najpomembnejši sedalni del z varnostnimi pasovi in tkanina oz material vozička.
Zanemarljivo pa ni tudi ogrodje vozička, saj le to vpliva na njegovo težo, ter s tem posledično na hrbtenico tistega, ki bo otroški voziček zlagal v avto, torej bodoča starša. Priporoča se ogrodje iz lahkega aluminija.

Dojenček naj bi bil prvih 6 mesecev v košari otroškega vozička. Razlikujejo se glede na velikost , trdnost , oblazinjenost.
Lahko je tudi v športnem delu otroškega vozička, vendar se mora hrbtni naklon popolnoma poležati. Vedno več je otroških vozičkov z inovativno zasnovo, kjer se športni del spremeni v košaro, kar je izredno praktično in zaželjeno. Dejstvo je namreč, da dojenček košaro zelo hitro preraste. Še posebno, v kolikor dobimo večjega dojenčka.

KKET01601YE yellow_ETRO

Chipolino ETRO 3v1, rumen

Navadno košara zadostuje za nekje cca 4-5mesecev otrokove starosti. Ob tej starosti pa se dojenček tudi že želi dvigovati z glavico, ker postaja radoveden in bi rad videl »v svet«.

Športni del v hrbtnem delu ne sme biti (pre)širok, sicer dojenčku, ki še ne zmore samostojno sedeti, ne nudi prave opore hrbtenice. Ob tem velja pravilo, da je otrok pravilno pripet s 5-točkovnim varnostnim pasom. Poseben poudarek je v medeničnem delu, sicer hrbtenica nima prave lege, ter si jo krivi, kar lahko posledično vodi v nepravilen razvoj. Dojenčkova hrbtenica se razvija do približno 9.meseca starosti.

Tkanine otroških vozičkov se zelo razlikujejo po kvaliteti. Boljši otroški vozički že imajo hrbtni in sedalni del iz bombaža, kar pomeni v poletnih mesecih manjše potenje za svojega dojenčka, kot tudi bolj prijazen stik dojenčkove kože s tkanino vozička.

Zelo pomembno pri tkanini je, da ne vsebujejo kemikalij in substanc, ki lahko vodijo v padec imunskega sistema, porušijo hormonsko ravnovesje, povzročijo rakave bolezni in imajo negativen vpliv na reprodukcijski sistem ali alergije.

Strešica otroškega vozička je zaželjena velika, torej več delna, da z njo čim bolje zaščitimo svojega dojenčka pred soncem in/ali vetrom.
Obstajajo sicer razni dodatki: senčniki, ležišče za v voziček, dežna prevleka, igrača za na voziček, previjalna torba itd

_ivory

Chipolino PARIS ivory , marela voziček

Barva, všečen dizajn, blagovna znamka torej niso toliko pomembni dejavniki z vidika varnosti, kot so pomembne same karakteristike otroškega vozička. V kolikor pa bodočim staršem uspe vse te pomembne karakteristike združiti še z všečnim dizajnom, je zadovoljstvo z otroškim vozičkom garantirano.

Torej, nakup otroškega vozička je postala cela znanost. Dobro je, v kolikor nam kdo celostno svetuje glede na naše okolje, življenjski slog in potrebe. Le na tak način bosta bodoča starša zadovoljna s svojim nakupom in se bosta vrnila.

Tega se pri Chipolinu zavedamo, zato je pri nas vsak bodoči starš deležen naših znanj, izkušenj in nasmeha, ter dobre volje. Odločitev pa je na koncu vedno le in samo od bodočih staršev.

Chipolino Slovenija team